Založ si blog

Prežijem jeseň života v domove dôchodcov?

Každodenne cestujem okolo zariadenia pre seniorov – domova dôchodcov. Mnohokrát si ani neuvedomujem, že idem okolo miesta, v ktorom našlo útočisko mnoho seniorov. Ale včera, ako sa autobus pomaly posúval v nekonečnej kolóne áut, mi myšlienky zablúdili k veľkému starému domu, ktorý ukrýva mnohé životné osudy svojich obyvateľov. Sem tam som ich videla na prechádzke po blízkom parku, vysedávať na lavičke a zohrievať si stuhnuté údy na slniečku. Povolila som uzdu svojej fantázii, ktorá mi ukázala obraz mňa samej, o 50 rokov staršej, ako sedím na lavičke pri domove dôchodcov. Bola som jeho obyvateľkou. Či som sa z vlastnej vôle rozhodla presťahovať a stráviť jeseň života v zariadení alebo okolnosti a moje deti trošku zaúradovali a stala som sa obyvateľkou  domova sa už nedozviem. Autobus sa konečne rozbehol a moju niť myšlienok pretrhol.

Po zvyšok cesty v autobuse som už nerozjímala nad svojou starobou, ale nad tým, aké okolnosti donútili terajších dôchodcov, aby vyhľadali a ubytovali sa v zariadeniach pre seniorov.  Ako prvý faktor mi napadol  – zdravie. To je jasné. Ale medzi zdravotne hendikepovanými sa nájdu aj vitálni obyvatelia, ktorým fyzickú kondíciu by mohol závidieť nejeden mladík.  Čo asi tých priviedlo na toto „smutné miesto“?  A takto som hĺbala po celú cestu domov. Po vystúpení z autobusu, som dospela k niekoľkým faktorom, ktoré by ovplyvnili moje rozhodnutie pre život v domove dôchodcov. Boli by to najmä: zlý zdravotný stav, samota, nuda, nesebestačnosť. Pre niekoho domov seniorov nemusí byť smutným miestom kam ho „odložili“ jeho najbližší, ale miestom, kde našiel porozumenie, priateľov a v neposlednom rade aj mnoho aktivít ako si vyplniť voľné dni.

Našťastie do odchodu do dôchodku mi zostáva ešte 40 rokov, a na tieto analyzy mám dosť času. Radšej sa nechám prekvapiť, čo mi budúcnosť prinesie a ako sa ku mne zachovajú moje deti a vnúčatá.

Ak by ste mali záujem podeliť sa o svoje názory na danú tému – umiestnenie seniora do domova dôchodcov, chcem Vám dať do pozornosti prieskum k diplomovej práci. Prieskum nájdete tu.  Ďakujem.

Obávate sa, že sa raz zídete v domove dôchodcov s vlastnými deťmi?

10.02.2014

Odkryte zákutia vlastnej duše, ozbrojte sa úprimnosťou a trpezlivosťou a odpovedzte na otázky mojej anonymnej ankety. Záver o sebe si na jej konci urobíte i bez môjho vyhodnotenia a som presvedčená, že bude pre Vás zaujímavý. Anketa a jej výsledky sú súčasťou mojej diplomovej práce na tému „Adaptácia seniorov v domovoch sociálnych služieb“. Verím, že napriek veľmi [...]

Homosexualita – prekliatie alebo dar?

12.09.2012

Milí priatelia, Moja kamarátka, 19-ročná Anna Gašparová, študentka 4. ročníka na bilingválnom gymnáziu Bilíkova v Bratislave, si zvolila tému polročnej práce homosexualita a názory na ňu. Ide o superkrátku anketu, ktorá vám zaberie iba chvíľku. Vzhľadom na pomerne provokujúcu tému si iba dovoľujem požiadať všakovakých recesistov, aby si našli inú zábavu. [...]

Vládnete ešte alkoholu, alebo už má on v moci vás?

29.02.2012

Ak venujete zopár minút nasledujúcim otázkam a pravdivo na ne odpoviete, stane sa pre vás lepšie čitateľná i vaša vlastná cesta k dnešnému vzťahu k alkoholu. Prijmite, prosím, s porozumením aj veľmi osobné otázky, prekračujúce hranice súkromia. Anketa je anonymná, vaša úprimná odpoveď prispeje k hľadaniu dôvodov, prečo niektorí alkohol vyhľadávajú a iní nie. [...]

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 9407x
Priemerná čítanosť článkov: 2352x

Autor blogu

Kategórie